Razuri din cauciuc cu poliamida

razuri
razuri2

BVH Rubber produce si comercializeaza razuri din cauciuc cu poliamida. Razuitoarele din cauciuc se monteaza pe stergatoarele tip PLUG in “V”, razuri diagonale, baterie stergatoare si razuri cu brate si contra greutati la capetele de intoarcere sau pe statiile de actionare ale benzilor transportoare, in scopul eliminarii depunerilor de material de pe covoarele de cauciuc.

Razuri din cauciuc cu poliamida pentru banda sunt produse din cauciuc utilizate la curatirea benzilor transportoare de incarcatura transportata aderenta la covor. Pe transportor razuitoarele sunt montate in dipozitive. Aceste razuri din cauciuc cu poliamida sunt plasate pe transportor astfel incat sa asigure curatirea covorului de de cauciuc in zona tamburului de actionare pe fata purtatoare sau pe fata de rulare in mai multe puncte in zona de intoarcere a benzii.

Pentru aceasta materialul din care sunt confectionate razuitoarele trebuie sa confere produselor rezistenta la agresiunea factorilor de climat, rezistenta la sfasiere in zona de fixare, rezistenta la uzura printr-un coeficient de frecare redus la contactul cu banda si o duritate corespunzatoare. Razurile de cauciuc cu insertie textila se folosesc in special pe transportoarele de halda unde materialul transportat este foarte abraziv si lipicios in conditii de umiditate si densitate mare.

Temperatura normala de lucru este cuprinsa intre -40°C si +70°C.

Sistemele cu racleti utilizeaza ca elemente de curatire lame din cauciuc rezistent la uzura, cu grosimi variabile (10-40 mm) care apasa pe banda cu o presiune de maxim 0.1 bar.

Tinind cont de conditiile deosebit de grele de exploatare a razuitoarelor in carierele de lignit, in special pe transportoarele de halda unde materialul transportat este foarte abraziv, lipicios in conditii de umiditate si densitate mare, s-au cautat solutii de crestere a rezistentei cauciucului la solicitarile mediului de lucru.

Utilizarea unor compozitii mixte cauciuc-insertii textile impregnate in care insertia este dispersata dezordonat in masa de cauciuc, dar in proportie majoritara, are un efect net de ranforsare a produsului cu efecte benefice asupra tuturor caracteristicilor ce se cer razuitorului:

  • o foarte buna compactare a componentelor in produs

  • efect sporit de curatire prin aparitia unui strat de fibre textile prin dislocarea cauciucului si funcţionarea  prin efect de periere

  • rezistenta excelenta la socuri mecanice

  • rezistenta deosebita la sfasiere in zona de fixare

  • coeficient redus de frecare in contact cu banda, favorizand cresterea rezistentei la uzura

  •  durabilitate crescuta comparativ cu un produs numai din cauciuc

Razuri din cauciuc cu poliamida se executa la dimensiunile 2000x200x40, prezentand avantajul ca pot fi inlocuite pe rand numai zonele uzate crescand durata de folosire a dispozitivului.

De asemenea, deplasarea razuitorului in plan vertical favorizeaza utilizarea sa pana la consumarea intregii  zone active.

Aceste facilitati ale produsului conduc la o crestere a timpului de utilizarea de cel putin 10 ori fata de un razuitor numai din cauciuc, in conditii deosebite de calitate.

Razuri din cauciuc cu poliamida se pot executa din cauciuc si insertie textila cu un continut  PES/PA de minim  70%, la dimensiunea 2000x200x40.

Se pot executa cu grosimea de 40 mm, conform figuri de mai jos:

 Fig.1

Caracteristici pe care le au razuri din cauciuc cu poliamida

Nr.crt Caracteristica Valori impuse Metoda de verificare
1 Rezistenta la rupere,kgf/cm2,min.

100

SR ISO 37/1997
2 Alungirea la rupere ,%,min.

150

SR ISO 37/1997
3 Duritate,°Shore A

70-85

SR ISO 7619/2001
4 Rezistenta la abraziune, mm3, max

150

STAS 6699-89
5 Elasticitate, %

Min 50

SR ISO 4662/2001(pendulul Lupke)
6 Continut de insertie textila PES/PA,%,min

70